Olika behov
Att ha en hörselnedsättning kan betyda allt från att ”höra lite dåligt” till att inte höra något alls – spännvidden är stor. Det här innebär att olika personer har olika behov när det gäller ljudmiljö, hörapparater, hörhjälpmedel, teleslinga, tolkning, kunskaper i teckenspråk med mera. Men en sak har alla med hörselnedsättning gemensamt: kommunikationen med andra påverkas, och det påverkar i sin tur nästan alla delar av livet.
1,4 miljoner hör dåligt i Sverige
- Ungefär 1,4 miljoner människor i Sverige är hörselskadade eller döva. Av dem är cirka 8 000-10 000 barndomsdöva.
- Hörselnedsättning är ett växande folkhälsoproblem, och andelen med hörselnedsättning ökar i alla åldrar.
- Hörselnedsättning är något vanligare bland män än bland kvinnor.
- Över hälften, närmare 723 000, är i yrkesverksam ålder (16-64 år).
- Över 455 000 personer har hörapparat, men uppskattningsvis 700 000 skulle behöva hörapparat.
- Cirka 2 700 personer har cochlea-implantat/EAS, av dessa var ungefär 700 barn och 2000 vuxna. Så många som 20 000 beräknas kunna ha nytta av hörselimplantat på sikt.
- Många med hörselnedsättning har även andra typer av hörselskador, framför allt tinnitus, ljudöverkänslighet och Menières sjukdom.
Tidig hörselvård ger livskvalitet
Har du nyligen fått veta att du har en hörselnedsättning? Eller har du kanske haft problem med att höra ett bra tag?
Dröj då inte med att kontakta hörselvården. Det är viktigt att du får kunskap, hjälpmedel och annat stöd så tidigt som möjligt. Då blir det lättare att hänga med på jobbet, hemma och på fritiden. Då kan du slappna av mer – och må bättre.
Öppenhet underlättar
Det kan vara svårt att acceptera att hörseln har blivit sämre, och en del dröjer därför med att söka hjälp. Men att sticka huvudet i sanden och bara låtsas höra brukar leda till jobbiga missförstånd, osäkerhet och hälsofarlig stress. Den som istället är öppen om sin hörselnedsättning märker snart att omgivningen oftast är både positiv och intresserad.
Bli expert på din egen hörselnedsättning
Din egen inställning är avgörande för dina möjligheter att förbättra din livskvalitet som hörselskadad. För att få en så bra tillvaro som möjligt räcker det inte med att få hörapparater och andra praktiska förutsättningar. Det gäller också att vara öppen för ny kunskap och komma till insikt om egna möjligheter och begränsningar. Du behöver bli ”expert” på din egen hörselnedsättning.