För personer som har svårt att använda vanlig telefoni ansvarar myndigheten PTS (Post och Telestyrelsen) för förmedlingstjänster för hörselskadade och döva. Alla kan använda dem och de kräver ingen förskrivning. Däremot behöver användaren ladda ner programvara för att få samtalet som text eller bild.
Texttelefoni
Tjänsten texttelefoni riktar sig till personer som är döva eller hörselskadade. Tjänsten kan förmedla samtal mellan en döv/hörselskadad som inte hör i telefon och har telefonkontakt med hörande person som inte har tillgång till texttelefon.
En tolk är med i samtalet och skriver ner allt som sägs till personen med texttelefon. Användaren läser och skriver i sin tur ner allt i ett särskilt program för texttelefoni på sin dator eller en app i smartphone/surfplatta. Det användaren skriver ner läses i sin tur upp av tolken till personen som hör. En hörselskadad person som har svårt att höra men gärna pratar själv kan också prata via texttelefoni.
En enkel registrering där du anger användarnamn och lösenord är allt som krävs för att komma igång med texttelefoni i sin mobiltelefon eller på webben.
Läs mer om texttelefoni
Broschyr från PTS om texttelefoni (pdf)
Bildtelefoni.net
Tjänsten bildtelefoni.net förmedlar samtal mellan personer som är teckenspråkiga och hörande. En teckenspråkstolk tecknar allt som sägs till den teckenspråkiga och det som tecknas säger tolken på talad svenska.
Bildtelefoni.net används till exempel vid biljettluckan på tågstationen eller vid ett spontanmöte på jobbet. Har du tillgång till bildtelefoni.net kan du alltså inte förboka tolkningen – det är bara att ringa upp. Kan användas upp till en timme vardagar 8-17 och 30 min vid andra tider.
Bildtelefoni.net är en förmedlingstjänst som drivs på uppdrag från PTS. Bildtelefoni.net har egna mobila appar för iOS och Android. Om du installerar Bildtelefoni som app, har du tillgång till tolk så fort behovet uppstår. Om man använder tjänstens appar så behöver man skapa ett användarkonto. Annars behövs ingen registrering i förväg för att ringa till tjänsten antingen med vanlig taltelefon eller bildtelefon
Du kan också få en bildtelefon förskriven via hörselvården i din region. Enheten som förskriver anpassad telefoni inom Regionens rehabilitering kallas ofta för Alternativ telefoni.
Läs mer om bildtelefoni.net
Broschyr från PTS om Bildtelefoni.net (pdf)
Teletal
Tjänsten teletal är ett trepartssamtal där en tolk är med och lyssnar. Personen som använder tjänsten kan själv bestämma vilket stöd man vill ha, till exempel om man önskar minnesanteckningar och/eller sammanfattning efteråt.
Medlyssnaren är med under samtalet och kan föra anteckningar. Personen som använder tjänsten kan efteråt gå igenom vad som sagts under samtalet och få ta del av stödanteckningar och sammanfattning av samtalet. Anteckningar kan skickas med e-post eller vanlig post efter samtalet. Kortare anteckningar som sms.
Tjänsten riktar sig till personer med:
- kognitiv funktionsnedsättning
- rörelsenedsättning
- synnedsättning
- tal-, röst- eller språksvårigheter.
Denna tjänst går att använda direkt av alla som vill! Det krävs varken registrering eller förskrivning.