Vården är sällan anpassad för att möta personer med nedsatt hörsel. Det finns inte tillgång till hörhjälpmedel. Information ges oftast muntligen och för frågor eller kontakt hänvisas till telefon, där det ofta krävs att man tar sig igenom många val som läses upp av en röst. Men med rätt kunskap kan vården blir mer tillgänglig för hörselskadade.
Råd till hörselskadade patienter och anhöriga
Du har rätt till tillgänglig information
Patientlagen 3 kapitlet, 7§
7 § Den som ger informationen ska så långt som möjligt försäkra sig om att mottagaren har förstått innehållet i och betydelsen av den lämnade informationen.
Informationen ska lämnas skriftligen om det behövs med hänsyn till mottagarens individuella förutsättningar eller om han eller hon ber om det.
Läs mer om patienträttigheter på Vårdguiden 1177.
Förbered dig
Beskriv dina kommunikationsbehov. Är du orolig för att bli sjuk och hamna i ett utsatt läge som hörselskadad, för att du har svårt att höra och avläsa vårdpersonalen? Förbered då ett papper där du kort beskriver din hörselskada och vad du behöver. Det kan vara ett helt vanligt papper med två-tre punkter där du kort beskriver din hörselskada och vilka kommunikationsbehov du har. Det kan till exempel stå att du använder cochleaimplantat, att du är döv när implantatet inte är på och att du behöver batterier till ditt implantat (ange gärna var batterierna finns). Skriv också om du behöver skrivtolkning eller teckenspråkstolkning. Be personalen skriva lappar till dig om tolkning saknas.
Att möta vårdpersonal med munskydd
Om du blir sjuk och behöver sjukhusvård kan du möta vårdpersonal med munskydd. Det kan vara svårt att höra och avläsa vad personalen säger. Det finns flera möjliga lösningar på det:
- Ha med dig papper och penna. Eller be personalen skriva ned vad säger på en skärm, till exempel en mobil. Det skrivna ordet är alltid en bra lösning när det är svårt att höra.
- Be om distanstolkning.
- Använd personligt hörhjälpmedel med mikrofon.
- Använd samtalsförstärkare. Om hörapparaterna går sönder, tappas bort eller inte går att använda av medicinska skäl är det bra att ha tillgång till en samtalsförstärkare med lurar. En sådan är även bra för patienter som hör dåligt, men som inte har provat ut hörapparater. Samtalsförstärkare kräver ingen installation och är ett bra tips för vårdgivare att ha för utlåning.
- Använd en app för transkribering i din mobil. Läs mer om olika tal-till-text-lösningar.
Om du inte är nöjd med vården
- Kontakta verksamheten där du fick vård eller behandling.
- Du kan också kontakta patientnämnden i din region.
- Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men först ska du ha kontaktat verksamheten där du fick vård eller patientnämnden.
Läs mer på Socialstyrelsen.
”Uppmärksamhetssignaler” i din journal
På 1177 Vårdguidens e-tjänster finns det under din journal möjlighet för vårdpersonal att lägga in särskilda behov som du har. Det kan till exempel vara att du är hörselskadad och har särskilda kommunikationsbehov, till exempel skriftliga underlag.
Alla regioner har inte aktiverat den här möjligheten på 1177 och deras e-tjänster. När loggar in ser du om just din region har aktiverat ”Uppmärksamhetssignaler”.
Råd till vårdgivare: telefoni
Att kontakta vården som hörselskadad
Hörselskadade behöver be anhöriga om hjälp för att boka tider, eller ta mot samtal från en vårdcentralens automatiska uppringningsfunktion. Det blir svårt att värna om sin integritet som hörselskadad. Alla har inte heller nära anhöriga att be om hjälp. Av säkerhetsskäl är inte e-post ett alternativ i vårdkontakter. Regioner har tillgång till chatt- och sms-funktioner men använder dem inte.
Att ringa sjukvården innebär ofta tonvalsmenyer. Automatiska talsvarstjänster är en utmaning för hörselskadade som ofta behöver ringa om flera gånger för att uppfatta de automatiserade instruktionerna som sägs.
För att gravt hörselskadade och döva ska kunna ringa till instanser som inte har texttelefoner har PTS, myndigheten Post- och telestyrelsen tagit fram förmedlingstjänster. Telefonsystem med tonvalsmenyer måste kunna hantera samtal via förmedlingstjänster för att vara tillgängliga för hörselskadade och döva.
Vårdcentraler och vårdmottagningar bör alltid kunna erbjuda alternativa kontaktvägar, som e-post, chatt eller lämna meddelanden på ”Min sida” på 1177.
Hörselsmarta telefonitjänster
- Kundtjänst med god hörbarhet.
- Möjlighet att ringa via förmedlingstjänster.
- Utrustning med hög kvalitet. Dåligt fungerande headset eller mikrofon ska ej användas.
- Kund ska inte uppfatta bakgrundsljud från callcenter.
- Använd aldrig kö-musik. Under väntan ska endast adekvat information ges, som plats i kön och beräknad väntetid.
Myndigheten för delaktighet (MFD) ger följande riktlinjer för talsvarstjänster
- Den automatiska rösten är tydlig, distinkt och talar inte för fort.
- Menyn har högst fyra val.
- Ett av valen i menyn är personlig kontakt med telefonist.
- Om inget val görs inom cirka 15 sekunder kopplas samtalet till en telefonist.
Råd till vårdgivare: digitala kontaktvägar
HRF: ”En halv miljon i riskgrupperna har svårt att nå 1177”
Läs vad HRF anser om hörselskadades möjligheter att nå 1177 i akuta situationer i HRF:s debattartikel i Dagens medicin.
Ofta går det endast att kontakta vården via tal-telefon, vilket är otillgängligt för en del hörselskadade. E-post har inte tillräcklig sekretess för att användas i patientsammanhang.
SMS
En del regioner skickar påminnelser om besök via sms. Men sjuk- och hälsovården skulle kunna använda sms-kontakter i större utsträckning än vad som görs idag, till exempel att patienter skulle kunna kontakta vården via sms.
Meddelanden och chatt
Genom att logga in på 1177 med BankID går det att via ”meddelanden” boka icke-akuta tider eller skriva meddelanden till exempel att förnya recept. Men långt ifrån alla mottagningar ger den möjligheten till sina patienter.
Det finns även möjlighet för vårdmottagningar att aktivera chatt via 1177. I Stockholms län finns flera vårdcentraler som erbjuder kontakt via chatt.
Videomöten och videosamtal
För en del hörselskadade är videomöten ett bättre alternativ än vanligt telefonsamtal eftersom det med bild är lättare att avläsa den som pratar.
Regioner och vårdmottagningar har via 1177 möjlighet att aktivera totalkommunikation som videosamtal och videomöten, men få erbjuder de möjligheterna.
Viss vårdcentraler i Stockholm erbjuder videosamtal. I några regioner har vissa verksamheter börjat använda videomöten, till exempel Region Västra Götaland och vårdcentraler i Dalarna via appen ”Min vård”.
Texta på webben
Allt material med ljud på webben måste textas om det ska vara tillgängligt för hörselskadade. Läs mer om att texta på webben.
Råd till vårdgivare: reception, väntrum och mottagningar
Lästips
HRFs medlemstidning Auris har i flera reportage tagit upp hörselskadades möten med vården.
I mötet med patient över disk eller liknande måste ljudmiljön i lokalen vara bra. Bakgrundsbuller, slammer och sorl kan göra det svårt att uppfatta. Det kan vara integritetskränkande att någon pratar högt och ställer frågor om man har svårt att höra på vårdmottagningen. Hörselskadade behöver större nivåskillnad mellan talet och bakgrundsljudet än vad normalhörande behöver. God ljudmiljö och bra akustik är avgörande för att hörselskadade ska uppfatta det som sägs.
Personer som är gravt hörselskadade eller döva kan behöva teckenspråkstolk. Med förmedlingstjänsten Bildtelefoni.net finns det tillgång till tolk på distans kostnadsfritt dygnet runt. Ladda ned appen till mobiltelefon på mottagningen och det finns tillgång till teckenspråkstolk dygnet runt.
Hörselsmarta receptioner, informationsdiskar
- God ljudmiljö för samtal.
- Avskilda rum vid personlig kontakt.
- God belysning.
- Teleslinga reception.*
- Display för könummer. (Namn eller nummer ska ej ropas upp.)
- Skärmar med realtidsinformation.
- Skrivtolk eller teckenspråkstolk.
*Enligt lagen krävs receptionsslinga: BBR 3:145 ”receptioner ska utrustas med teleslingor eller andra tekniska lösningar så att de blir tillgängliga och användbara för personer med nedsatt hörsel. (BFS 2013:14).”
Tips: Så kan vården underlätta för hörselskadade
För vårdpersonal: Videoguider om hörapparatskötsel
För dig som jobbar i vården, är här korta filmer som visar hur du byter batterier, filter, slang med mera på hörapparaterna. Hörselskadade patienter och boenden som inte klarar av grundläggande hörapparatskötsel måste få hjälp. Alltför ofta har patienter hörapparater som inte fungerar för att batteriet är slut, hörapparaten smutsig eller något annat enkelt åtgärdat underhåll som inte är gjort.
Se även råd till hemtjänstpersonal och personal på äldreboenden.
1. Vänd dig alltid mot den du talar med. Patienten måste kunna se ditt ansikte och din mun tydligt. Belysningen på ansiktet på den som pratar är viktig.
2. Tänk på att en person som hör dåligt kan behöva extra tanketid för att bearbeta informationen då det kräver mycket arbetsminne att ens uppfatta det som sägs.
3. Ha telefonnummer till tolkcentralen så att det snabbt går att beställa skrivtolk, teckenspråkstolk eller dövblindtolk.
4. All viktig talad information ska också kunna ges skriftligt.
5. Lär dig grunderna för hur en hörapparat fungerar. Här finns korta filmer med tips och råd om enkel hörapparatskötsel.
6. Skaffa en samtalsförstärkare till varje avdelning och lär dig den.
7. Finns tv-apparat på avdelningen ska den ha text-tv-funktion och personalen ska veta hur man får fram texten.
8. Kuratorer, psykologer, talpedagoger, arbetsterapeuter och fysioterapeuter behöver ha utrustning, till exempel samtalsförstärkare eller mikrofon och teleslinga, för att kunna föra samtal med patienter som har nedsatt hörsel/hörapparater.
9. Se över ljudmiljön på din avdelning.