Ett möte blir bättre för alla om det är tillgängligt för hörselskadade deltagare. Checklistan nedan ger en enkel överblick över sådant som arrangörer och lokalägare bör tänka på inför konferenser, sammanträden och andra möten.
- God ljudmiljö. Välj möteslokaler med bra ljudmiljö, där de som talar hörs bra, utan störande ekon, slammer och hög ljudnivå. För hörselskadade är bra ljudmiljö nödvändigt för att kunna uppfatta vad som sägs, men det är bra för alla andra också!
- Högtalare. Om lokalen är lite större behöver talet förstärkas via ett högtalarsystem med bra ljudkvalitet, så att alla kan uppfatta vad som sägs. I större lokaler är det bra med flera högtalare, så att ljudet blir lagom starkt i hela lokalen.
- Teleslinga. Se till att det alltid finns teleslinga eller motsvarande i lokalen, så att personer med hörapparater får bättre möjligheter att uppfatta vad som sägs. Många lokaler har en fast installerad teleslinga. Annars bör ni anlita en slinginstallatör som lägger in en tillfällig teleslinga i lokalen. Kontakta gärna HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen för mer information. Innan mötet – förvissa er om att teleslingan fungerar bra, utan störningar, och att ljudet på slingan är inställt på lagom ljudnivå. För att kunna lyssna på teleslinga krävs en hörapparat med telespole. De flesta hörapparater innehåller telespole, men inte alla.
- Mikrofoner. Allt som sägs på mötet ska kunna uppfattas via högtalare och teleslinga. Det är därför viktigt att alla som talar använder mikrofon, även vid korta frågor och kommentarer. Se till att det finns flera mikrofoner i rummet, och att de som talar har mikrofonen nära munnen, utan att skymma den.
- Skrivtolkning. Boka alltid skrivtolkning vid större arrangemang. Skrivtolkning är ett slags ”simultantextning”, som även uppskattas av många som hör bra, särskilt i lite stökigare ljudmiljöer. Vid mindre möten med föranmälan – fråga deltagarna om de önskar skrivtolkning.
- Teckenspråkstolkning. Vid möten med föranmälan – fråga deltagarna om de önskar teckenspråkstolkning. Vid stora, öppna möten är det en god idé att boka teckenspråkstolkar för att tydligt signalera att alla är välkomna.
- Belysning. Tänk på att ha bra belysning i lokalen. De flesta av oss, oavsett hörsel, har lättare att höra om vi kan se ansiktet på den som talar. Många avläser läppar som stöd, mer eller mindre omedvetet. Om det finns teckenspråkstolkar på plats ska de vara väl belysta.
- Texta filmer. Vid möten är det vanligt med små filmer och filmklipp av olika slag. Se till att alla filmer som visas är textade så att alla kan uppfatta vad som sägs. Kortare filmer textar ni snabbt och enkelt själva – instruktioner finns här. Det går förstås också bra att anlita professionella textare.
- Visuellt stöd. De flesta har lättare att uppfatta vad som sägs om de kan ta stöd av powerpoints och liknande visuellt stöd med nyckelord. Det gäller särskilt hörselskadade personer.
- Informera om tillgänglighet. Ange i annonser, inbjudningar, anslag med mera om det finns teleslinga, skrivtolkning, teckenspråkstolkning med mera vid mötet. Det är viktig förhandsinformation, som dessutom kan locka åhörare. Om teleslingan är svagare i vissa delar av lokalen, ange det så att hörapparatbärare kan placera sig rätt.
- Fråga Hörsellinjen om råd. Har ni frågor om hur ni kan ordna tillgängligheten för hörselskadade?
Välkommen att kontakta oss!