Larm och krisinformation ofta baserat på ljud. Men det finns också lösningar för dig som har nedsatt hörsel.
Här några saker som det är viktigt att du känner till, innan olyckan är framme.

Registrera dig för SMS 112
Tips!
Läs om hur du kan kontakta vården vid icke-akuta situationer här: Hörseltillgänglighet i vården.
Vid en nödsituation kan du som har en hörselskada larma nödnumret 112 via sms, om du har registrerat din mobiltelefon för tjänsten SMS112.
I ditt larm-sms skriver du kort vad larmet gäller. Du får snabbt sms-svar med ytterligare frågor och kan fortsätta kommunicera via sms.
Observera: Det går inte att sms:a 112 om du inte har registrerat dig i förväg, på SOS Alarms webbplats. Här registrerar du dig för SMS112.
Inom några dagar efter att du har registrerat dig skickas ett sms till det telefonnummer du registrerat med ett meddelande om att tjänsten är klar att använda.
Läs mer om SMS112 och HRFs krav på att avskaffa förregistrering.
SOS Alarms 112-app
Med 112-appen kan du ringa 112. Du kan också automatiskt skicka med din exakta position, vilket kan underlätta i en akut situation, även om du inte kan höra samtalet.
Du kan också få skriftlig information i appen:
- om olyckor som sker i din närhet.
- ta emot VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) och annan liknande krisinformation.
- få mer kunskap om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera.
Via appen kan du även ringa röstsamtal till andra viktiga telefonnummer: 1177 Vårdguiden, Krisinformation 11313 och Polisens kontaktnummer för icke akuta ärenden, 11414.
Du kan ladda ner SOS Alarms officiella 112-app i App Store eller på Google Play.
Texttelefon, bildtelefoni.net och 112
Du kan nå nödnumret 112 via Post- och Telestyrelsens (PTS) förmedlingstjänster texttelefoni.se och bildtelefoni.net. De förmedlar kommunikationen mellan dig och en SOS-operatör på 112. Samtal till 112 är alltid prioriterade hos förmedlingstjänsten.
Du kan även använda PTS tjänster för att nå de nummer som finns för icke-akuta situationer:
- 1177 Vårdguiden, för sjukvårdsrådgivning av sjuksköterska.
- 113 13 Krisinformation, för att lämna eller få information vid olyckor och kriser.
- 114 14 Polisen, för polisiära ärenden som inte är akuta, exempelvis en polisanmälan.
VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten
Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) används vid allvarliga händelser, som till exempel vid gasutsläpp eller explosionsrisk. Det skickas automatiskt via sms till alla som befinner sig i ett krisområde. Du som är hörselskadade behöver alltså inte anmäla dig till någon tjänst för att ta del av VMA.
VMA kan även gå ut till fasta telefoner, radio/tv samt ljudlarm utomhus (ett nätverk av tutor som kallas ”Hesa Fredrik”), beroende på situation. I samband med VMA kommer det mer information i Sveriges Radios P4, både i radiosändningen och på sr.se. Vid större händelser finns det också information på Krisinformation.se.
Läs om HRFs arbete för att göra VMA tillgängligt för hörselskadade.
Observera: VMA används inte i händelse av krig. Då är det istället flyglarm och beredskapslarm som hörs. Läs mer på krisinformation.se.
Larm och signaler i publika lokaler
Om larm och signaler i hemmet
Personer med hörselnedsättning behöver ofta varseblivning som personliga hjälpmedel i hemmet.
I alla utrymmen där allmänheten nås av larm ska larmet även kunna uppfattas av hörselskadade/döva. Larm och signaler ska alltså inte bara höras utan måste också synas och ibland även kännas. Tekniken kallas för varseblivningssignaler.
Allvarliga säkerhetsbrister
Larm som alla har möjlighet att uppfatta är tyvärr fortfarande ovanliga. Det innebär att personer med nedsatt hörsel riskerar att missa larm, med fara för eget och andras liv.
Brand- och utrymningslarm i publika lokaler
Brand- och utrymningslarm ska alltid vara kopplade till ljussignaler (optiska) och/eller vibrerande signaler (taktila). I offentliga miljöer är det vanligast att ljudlarm kompletteras med ljussignaler.
Vid övernattning
På hotell, vandrarhem, stugbyar bör det finnas optiska brandlarm, men allra helst brandlarm som är kopplade till en dosa att ha i sängen som vibrerar när larmet går. En del hotell erbjuder vibrerande väckarklocka som även reagerar på brandlarm, fler verksamheter borde erbjuda gäster det.
Vill du veta mer?
Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Boverket tar bland annat fram föreskrifter och regler för att förtydliga plan- och bygglagen (PBL), som riksdagen beslutat om. Boverkets råd och föreskrifter finns samlade i Boverkets författningssamling (BFS). Två av Boverkets författningar berör hörselskadade och tar upp larm som ska uppfattas av hörselskadade och döva: Boverkets byggregler (BBR) och Enkelt avhjälpta Hinder (HIN).
Vad säger lagen?
I fastigheter där allmänheten behöver uppfatta larm ska de även kunna uppfattas av hörselskadade/döva. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att lokalerna i fastigheten är tillgängliga.
I två av de föreskrifter/allmänna råd som anger hur Plan och bygglagen (PBL) ska tillämpas omnämns larm och hörselskadade/döva:
- Boverkets byggregler (BBR) Gäller ny- och ombyggnad.
- Enkelt avhjälpta Hinder (HIN) Gäller befintliga byggnader.
”BBR 5:2512 Utrymmen i publika lokaler där personer med hörselnedsättning kan vistas utan direktkontakt med andra personer ska förses med kompletterande larmdon så att även hörselskadade och döva nås av varningssignaler i händelse av brand eller annan fara”
HIN 11§ Hinder i form av brister i utformning och placering av fast inredning ska avhjälpas. Hygienrum bör kompletteras med kontrastmarkeringar så att personer med nedsatt syn kan orientera sig. Bristfällig larmutrustning bör kompletteras, så att även hörselskadade och döva kan nås av varningssignaler i händelse av brand eller annan fara. (BFS 20 13:9).