Ett möte, ett seminarium, en paneldebatt eller ett webbinarium som är tillgängligt för hörselskadade, är bättre för alla. Checklistan nedan ger en överblick över saker som arrangörer bör tänka på inför, under och efter Almedalsveckan.

Informera om tillgängligheten
Informera alltid om tillgänglighet. Ange i Almedalsprogrammet samt på inbjudningar, anslag med mera om det finns teleslinga, textning, teckenspråkstolkning eller annat som har betydelse för lyssnare.
Seminarier och möten
- God ljudmiljö. Välj lokaler med bra ljudmiljö där de som talar hörs bra, utan störande ekon, slammer och hög ljudnivå. God ljudmiljö är nödvändigt för att hörselskadade ska kunna ta del av det som sägs och är förstås bra för alla andra också.
- Högtalare. I stora lokaler behöver talet förstärkas via ett högtalarsystem för att alla ska kunna uppfatta vad som sägs. Det är en fördel med flera högtalare, så att ljudet blir lagom starkt i hela lokalen.
- Teleslinga (hörslinga). På alla arrangemang behöver det finnas teleslinga eller motsvarande, så att personer med hörapparater får bättre möjlighet att uppfatta vad som sägs.
Om ni är utomhus eller i en lokal där det inte finns fast teleslinga, kan en slinginstallatör ordna en tillfällig lösning.
Så här bokar du teleslinga under Almedalsveckan. Här, här och här finns installatörer av teleslinga.
Innan mötet börjar behöver ni kontrollera att teleslingan fungerar bra, utan störningar, och att ljudet på slingan är inställt på lagom ljudnivå. Se också till att det finns skyltar som upplyser om att det finns teleslinga. - Mikrofoner. För att allt som sägs på mötet ska kunna uppfattas är det viktigt att alla som talar använder mikrofon, även de som ställer frågor eller vill ge en kort kommentar. Se därför till att det finns flera mikrofoner som kan användas, för dem som talar och för publikens frågor. Var också noga med att de som talar har mikrofonen nära munnen.
- Textning. Alla seminarier och öppna möten behöver textas, både på plats i lokalen och om det webbsänds. Textningen kan lösas på flera sätt:
– Skrivtolkning: Tolkar skriver allt som sägs och texten visas på bildskärm i realtid. Brukar vara mycket uppskattat även av personer som hör bra, särskilt om ljudmiljön är lite sämre. Det går bra att skrivtolka såväl ett Zoom-möte som ett livesänt webbinarium. Texten kan visas både som löpande text i flera rader och som textremsor. Skrivtolkarna kan vara på plats eller på distans. Så här bokar du skrivtolk under Almedalsveckan.
– Autotextning: Ett AI-verktyg omvandlar tal till text, automatiskt. Det finns flera tjänster, till exempel Web Captioner och Microsoft PowerPoint.
– Texta förinspelat: En kort, förinspelad video textar ni enkelt själva, med hjälp av ett kostnadsfritt autotextningsverktyg. För lite längre filmer är det bra att anlita professionella textare, som kan leverera snabbt om med optimal kvalitet. Kontakta Hörsellinjen för tips om textningsföretag. - Teckenspråkstolkning. Att boka teckenspråkstolkar för ett arrangemang visar att även teckenspråkiga är välkomna. Tänk på att teckenspråkstolkarna behöver kunna stå på väl synlig plats och vara väl belysta. Här kan du boka teckenspråkstolk under Almedalsveckan.
- Belysning. Tänk på att ha bra belysning i lokalen. De flesta av oss, oavsett hörsel, har lättare att höra om vi kan se ansiktet på den som talar. Om det finns teckenspråkstolkar på plats ska de vara väl belysta.
- Visuellt stöd. Powerpoints och annat visuellt stöd gör det lättare att uppfatta vad som sägs
Monter/mötesplats
- God ljudmiljö. Påverka ljudmiljön med hjälp av mattor på golvet, tyger utmed väggar samt ljuddämpande material i tak. Det går även att skapa dämpade delar i montern där ljudmiljön är bättre för samtal. Undvik att spela bakgrundsmusik. För hörselskadade är bra ljudmiljö nödvändigt för att kunna uppfatta vad som sägs, men det är bra för alla andra också!
- Teleslinga. Ha gärna en receptionsslinga i tältet/montern så blir det lättare för besökare med hörapparater att föra samtal med er.
- Belysning. Tänk på att ha bra belysning så att den som hör dåligt tydlig kan se ansiktet på den som pratar. De flesta av oss, oavsett hörsel, har lättare att höra om vi kan se ansiktet på den som talar. Många avläser läppar som stöd, mer eller mindre omedvetet.