Hörapparater löser inte allt. Ibland behövs ytterligare smarta hjälpmedel och tillbehör för att kunna höra i telefon, hänga med på möten och uppfatta dörrklockan. Här är tretton tips på smarta hjälpmedel som förenklar livet för dig som hör dåligt.
1. Samtalsförstärkare
En samtalsförstärkare är den enklaste typen av hörapparat. Den består av mikrofon, hörlurar och en volymknapp. Samtalsförstärkaren är en praktisk hjälp till exempel vid tillfällen då du av någon anledning inte kan använda hörapparater, om du ännu inte har skaffat hörapparater eller i situationer då hörapparaterna inte räcker till. En samtalsförstärkare kan användas med hörlurar. Om du har hörapparater kan du använda en samtalsförstärkare ihop med en teleslinga (halsslinga) som skickar ljudet från mikrofonen till hörapparaterna.
Alla äldreboenden och vårdinrättningar borde ha samtalsförstärkare till hands. Läs mer om att uppfatta samtal och möten.
2. Bärbart kommunikationssystem
Kommunikationssystem gör att du kan höra bättre vid möten och samtal. Sådana system kan vara fast installerade i lokaler eller bärbara. Bärbara kommunikationssystem (FM-system) består av sändare och mottagare. Sändaren är en mikrofon som placeras på bordet eller i ett clips på personen som pratar. Genom att placera mikrofonen nära ljudkällan, munnen, blir ljudet tydligare, talavståndet minskas och störande bakgrundsljud hörs inte – det blir lättare att höra vad som sägs. Ljudet överförs sedan till din hörapparat via mottagaren, som hänger i ett halsband runt halsen, en halsslinga/teleslinga. För den som inte har hörapparater går mottagaren att använda med vanliga hörlurar. Ofta säljs bärbara kommunikationssystem för privat bruk med extra kablar så att du kan koppla ihop sändaren med tv, radio, och dator. Det innebär att du kan få ljudet från flera olika ljudkällor direkt in i dina hörapparater (eller hörlurar). Läs mer om att uppfatta samtal och möten.
3. Mikrofon-streamer
Med ett knapptryck och rätt hörhjälpmedel kan du förvandla nästan alla hörapparater till trådlösa hörlurar. De flesta hörapparattillverkare har egna små trådlösa mikrofoner som skickar ljud trådlöst (strömmar) till hörapparaterna. En separat mikrofon-streamer kan placeras med ett clips på en föreläsare eller samtalspartner. En extern mikrofon som ”streamar” ljudet till dina hörapparater, gör att du kommer höra bättre med hörapparaterna vid möten och samtal. Den största förbättringen får du i miljöer med mycket bakgrundsljud, dålig akustik och vid längre talavstånd. Läs mer om att uppfatta samtal och möten.
4. Väckarklocka
Försover du dig ofta för att du inte hör väckarklockan? Då kan det vara en god idé att skaffa en väckarklocka med ett starkare ljud, ljussignal/blixtlampa och/eller kuddvibrator att lägga i sängen. Du får prova dig fram till vilken typ av signal som fungerar bäst för dig. Kanske en kombination? En kuddvibrator kan även ha en ljudsignal. På de flesta väckarklockor för hörselskadade kan du välja mellan olika funktioner och även reglera styrkan på signalen. Läs mer om att uppfatta larm och signaler.
5. Blinkande dörrklocka och ringsignal
Om du har svårt att höra dörrsignalen eller telefonens ringsignal kan du komplettera med en förstärkt ljudsignal eller blixtlampa. Med en blixtlampa som blinkar ser du när det ringer på dörren eller telefonen. Det finns kombinerade telefon- och dörrsignalindikatorer. Du kan välja mellan ett antal ringsignaler eller blixtlampa beroende på vilken du uppfattar bäst. Du placerar den trådlösa signalförstärkare/blixtlampan på en väl synlig/hörbar plats i bostaden. Läs mer om att uppfatta larm och signaler.
6. Halsslinga
En trådlös halsslinga med blåtand gör att du kan få ljudet från din mobiltelefon, dator eller annan utrustning med blåtand direkt in i din hörapparat, utan att vara kopplad med sladd till ljudkällan. Halsslingan med mottagaren hänger du runt halsen. Mottagaren kommunicerar med till exempel din mobiltelefon trådlöst via blåtand och skickar sedan ljudet direkt in i din hörapparat, som du sätter på T- eller MT-läge.
En halsslinga med sladd och 3,5mm plugg kopplas till ljudkällans, till exempel datorns hörlursuttag. Trådbunden halsslinga behöver inte laddas utan fungerar så fort du pluggar in den i ljudkällan. Det finns även halsslingor med inbyggd volymkontroll och mikrofon, de kräver dock batterier. En halsslinga med mikrofon kan du använda vid digitala möten. Fördelen med att lyssna trådlöst via teleslinga är att teleslinga är standardiserat, fungerar oavsett hörapparatmärke samt drar ingen extra ström från hörapparaten.
7. Tv-streamer
Alla hörapparattillverkare har egna tv-”streamers”, en liten dosa som kopplas till tv:n. Tv-”streamern” skickar tv-ljudet trådlöst (strömmar) till hörapparater med inbyggd mottagare. Mottagningen av tv-ljudet aktiveras med ett knapptryck på hörapparaten (eller i mobilappen) och vips: dina hörapparater förvandlas till trådlösa hörlurar. Streamern kan emellertid endast kombineras med hörapparater och tillbehör från samma tillverkare. Byter du hörapparatmärke kan du inte använda tv-streamern till dina nya hörapparater. Det är inte heller alla modeller inom samma hörapparatmärke som tv-streamern fungerar med. Vill du ha en lösning som passar för alla hörapparater, oavsett tillverkare, är det bättre att satsa på att koppla en teleslinga till tv:n. Läs mer om att höra tv och radio.
8. Stolslinga för tv:n
En fast installerad teleslinga är ofta den bästa lösningen för dig som använder hörapparat och har svårt att höra tv:n. Men det är inte längre lika vanligt att få en fast slinga hemma av regionens hörselvård. Däremot är det vanligt att få en så kallad stolsslinga. En stolslinga består av en tunn kudde, som du lägger på/under dynan i fåtöljen/soffan där du sitter, och som via en sladd kopplas till tv:n. För att lyssna sätter du hörapparaten på t-läge. Ljudet från tv:n går då direkt in i dina hörapparater, vilket ger bra ljudkvalitet. Du kan också reglera ljudstyrkan utan att besvära de du tittar på tv tillsammans med. Läs mer om att höra tv och radio.
9. Trådlös FM- eller IR-slinga för tv:n
Ett alternativ till en stolslinga (se ovan) är ett trådlöst system med en teleslinga och mottagare runt halsen. Systemet är lätt att installera. Ljudet överförs trådlöst via infraljud (IR) eller FM från en sändare på tv:n till en mottagare, och sedan från teleslinga runt halsen till hörapparaten. Ett FM-system kan överföra ljud även om det är en vägg emellan. Men med ett IR-system måste sändare och mottagare alltid kunna ”se” varandra. Dessa mottagare kan kopplas till hörlurar och användas även av dig som inte har hörapparater. Läs mer om att höra tv och radio.
10. Varseblivningssystem med armbandsvibrator
Vi behöver alla kunna uppfatta olika signaler i våra hem: dörrklocka, brandvarnare, telefon och kanske en babyvakt. Om du har svårt att höra flera av dessa ljudsignaler är det smart att satsa på ett varseblivningssystem. Det finns till exempel lösningar med en armbandsvibrator som gör att du känner när en signal hörs. En lysdiod visar vilken trådlös signal som satt igång vibratorn – om det är dörren, telefonen eller något annat. Läs mer om att uppfatta larm och signaler.
11. Streamer
En ”streamer” är en egen enhet som skickar ljud trådlöst (strömmar) till en hörapparat med inbyggd mottagare. Streamern fångar upp signaler från olika sändare – till exempel sändare kopplad till tv, radio, dator eller direkt via mobiltelefonens blåtand. Det kan också gå att koppla en extern mikrofon som till exempel kan placeras på en föreläsare eller samtalspartner. Ett knapptryck på streamern är allt som krävs för att ta emot telefonsamtal eller för att kunna växla mellan olika ljudkällor.
Streamern kan emellertid endast kombineras med hörapparater och tillbehör från samma tillverkare. Byter du hörapparatmärke kan du inte använda streamern till dina nya hörapparater. Det är inte heller alla modeller inom samma hörapparatmärke som streamern fungerar med. Vill du ha en lösning som passar för alla hörapparater, oavsett tillverkare, är det bättre att satsa på ett teleslinga med blåtand till mobilen, eller ett bärbart kommunikationssystem för att använda på möten.
Streamer som egen enhet blir allt ovanligare, istället sitter ”streamern” direkt i hörapparaten och du behöver inget extra tillbehör som hals-streamer för att uppfatta ljudet trådlöst via blåtand och mobiltelefonen.
12. Lurförstärkare
En lurförstärkare är ett hjälpmedel som kopplas till en vanlig, fast telefon, och som gör att du kan höja ljudstyrkan på samtalet. Det förbättrar alltså inte ljudkvaliteten, men gör att ljudet blir högre. Lurförstärkaren är en liten dosa som kopplas mellan telefonen och lursladden. Med en lurförstärkare kan du öka ljudstyrkan på samtalet med ungefär 30-40 decibel. Läs mer om att uppfatta telefonsamtal.
13. Telefon med teleslinga
Om du använder hörapparater och ibland har svårt att höra telefonsamtal är det en god idé att skaffa en telefon med teleslinga i luren. Du håller då i luren mot hörapparaten, som du sätter på T- eller MT-läge. Då går ljudet direkt in i hörapparaten, vilket gör att det hörs bättre. Det finns också telefoner med extra volym för att höja ljudnivån på både ringsignalen och samtalsljudet. Läs mer om att uppfatta telefonsamtal.