Det finns flera olika möjligheter och hörhjälpmedel att få ljudet från mobiltelefoner, smartphones, surfplattor och datorer direkt till hörapparaterna.
Halsslinga med kabel – ansluts i hörlursuttag
Vad är en halsslinga?
Halsslinga är en teleslinga (hörslinga) som hänger runt halsen. För att kunna lyssna på halsslinga måste hörapparaten ha ”T-läge”, alltså en telespole.
Om dina hörapparater har tillgång till T-läge är den enklaste varianten att ansluta en halsslinga till hörlursuttaget för att höra ljud från din mobiltelefon, surfplatta eller dator direkt i dina hörapparater. Det kräver dock att lyssningsenheten har ett 3,5 mm hörlursuttag.
Enkel halsslinga
Vill du bara lyssna på din dator när du tittar på film eller lyssnar på ljudbok till exempel, behövs ingen mikrofon, dessa slingor har dessutom sällan batteri, så det är ett väldigt praktiskt hjälpmedel som alltid kommer att fungera och inte kräver något som helst underhåll. Absolut enklast att installera, underhålla och använda.
Halsslinga med mikrofon och volymkontroll
Om halsslingan inte har mikrofon så måste du hålla mobiltelefonen vid munnen så den du pratar med hör dig. Använder du dator eller surfplatta för videosamtal är det bra om du sitter nära enheternas mikrofoner så du hörs bra.
Det finns halsslingor som ansluts via hörlursuttaget som också har mikrofon, samt även volymkontroll. Halsslinga med volymkontroll behöver batteri för att volymkontrollen ska fungera.
Halsslinga med bluetooth – parkopplas / ansluts trådlöst
För dig som har T-läge i hörapparaterna finns flera olika halsslingor med bluetooth som kan parkopplas med mobiltelefoner, surfplattor och datorer som har bluetooth. Dessa ”trådlösa” halsslingor har i princip alltid inbyggd mikrofon då det vanligaste användningsområdet är för mobiltelefoner.
Om din stationära dator inte har bluetooth kan du skaffa en bluetooth-sändare att stoppa in i ett usb-uttag i datorn. Då kan du höra ljudet från dator och det som spelas upp där via halsslingan. Tv-apparater i dag har oftast usb-uttag där du kan sätta en bluetooth-sändare.
Nackdelen att lyssna via bluetooth och samtidigt titta på rörlig bild är att det blir en viss fördröjning av ljudet. Det kan vara svårt att avläsa då ljud och bild inte är riktigt synkat.
Audiosko som ansluts på hörapparaten plus mikrofon
Det finns hörhjälpmedel och mötessystem där en mottagare monteras på själva hörapparaten och som kan ta mot ljud från externa mikrofoner. Mikrofonerna är avancerade och fungerar för olika typer av mötessituationer.
Dessa mikrofoner går även att parkoppla med bluetoothprodukter som mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Då hör du ljudet från till exempel datorn, via mottagarna, och du använder mikrofonen för att höras själv när du pratar med andra i videomöten och mobilsamtal.
Du behöver ibland parkoppla mikrofonen till varje program du använder i datorn.
Pratar du i mikrofonen, se till att mikrofonen är inställd på ”halsbandsläge” och hålls vertikalt för direktupptagning av din röst. Är mikrofonen inställd på andra lägen tar den lättare upp bakgrundsljud vilket kan bli störande i till exempel videomöten.
Bluetooth i hörapparater
De flesta hörapparater som provas ut idag går att parkoppla direkt till mobiltelefoner, surfplattor som har bluetooth utan att det krävs ett ”mellanhjälpmedel” mellan hörapparaten och det man vill lyssna på. Dock är det i dagsläget bara några få hörapparater som klarar av att koppla upp sig mot ”all” bluetooth.
Nästan alla hörapparater som är utprovade idag har någon form av möjlighet till trådlös uppkoppling, men det finns begränsningar i hur och mot vad de kan koppla upp sig mot.
Varianter av trådlös uppkoppling i hörapparater
Idag finns följande varianter och möjligheter i hörapparater.
- Hörapparater som klarar bluetooth i iOS-produkter (MFi, Made for iPhone) och Android-produkter (ASHA, Audio Streaming for Hearing Aids – finns endast i nyare Android-produkter.)
- Hörapparater som endast klarar bluetooth för iOS (MFi, Made for iPhone)
- Hörapparater som kan parkopplas direkt med mobiltelefoner, datorer med mera som har både nyare och äldre bluetooth-protokoll.
(Det äldre protokollet BT Classic drar dock mycket ström i hörapparaterna så BT Low Energy är att föredra i lyssningsenheten.) - Hörapparater som har egna radioprotokoll/ mottagare från hörapparattillverkaren men kräver ett tillbehör (streamer) från hörapparattillverkaren för att parkopplas med bluetoothprodukter
- Hörapparater som har telespole och klarar alla hörhjälpmedel med teleslinga.
En helt ny bluetoothstandard som är strömsnålare än dagens antogs i januari 2020. Den nya standarden för blutooth passar bättre i hörapparater och kommer troligen finnas i alla hörapparater om några år. På sikt kommer bluetooth ersätta teleslinga (hörslinga) som den standardiserade trådlösa överföringen och kunna användas som tillgänglighetslösning för hörselskadade i publika lokaler. Detta förutsätter dock att hörapparattillverkarna börjar implementera den nya standarden i hörapparater.
"Extern" streamer
En ”streamer” i ett halsband skickar ljud trådlöst (strömmar) till en hörapparat med inbyggd mottagare. Streamern fångar upp signaler från till exempel bluetooth-enheter som mobiltelefon, surfplatta eller dator och skickar vidare ljudet till dina hörapparater. Just till mobiltelefon räcker ofta ett knapptryck på streamern för att ta emot telefonsamtal. I streamern finns en mikrofon som du kan prata i utan att behöva hålla i mobiltelefon eller sitta precis vid surfplattan eller dator.
Streamern kan emellertid endast kombineras med hörapparater och tillbehör från samma tillverkare. Byter du hörapparatmärke kan du alltså inte använda streamern till dina nya hörapparater. Det är inte heller alla modeller inom samma hörapparatmärke som streamern fungerar med.
Den ”externa” streamern börjar försvinna och ersätts av att mottagarna är placerade i hörapparaterna.