Tycker du att folk i tv och radio talar lågt och otydligt? Att skruva upp tv-volymen hjälper inte alltid. Här är tips på olika hörhjälpmedel och hörteknik för att uppfatta tv-ljudet bättre.
Hörapparater är trådlösa hörlurar
Med ett knapptryck och rätt hörhjälpmedel kan du förvandla nästan alla hörapparater till trådlösa hörlurar. Anslut hörhjälpmedel till radio och tv istället för att höja volymen på tv- eller radioapparaten där hemma.
Hörhjälpmedel baserade på teleslinga
Har dina hörapparater T-läge kan du ansluta teleslinga (hörslinga) till tv:n. Ibland är inte ”t-läget” aktiverat av audionomen och en del nyare hörapparater har inte alltid telespole (som mottagaren heter). Fördelen med hjälpmedel som baseras på teleslinga är att oavsett vilken hörapparat du skaffar så kan du fortsätta använda dina hörhjälpmedel. Dessutom är teleslinga extremt strömsnålt, det påverkar inte hörapparatbatteriets förbrukning.
Märkeskompatibla tv-hjälpmedel
Högst troligen har du ytterligare en trådlös mottagare i dina hörapparater. Det är en trådlös mottagare från hörapparatillverkaren och till den kan du ansluta tv-hjälpmedel från tillverkaren, och tv-ljudet ”strömmas” trådlöst direkt till dina hörapparater. Hörhjälpmedel från din hörapparattillverkare fungerar bara med hörapparater från just den tillverkaren.
Har du inte hörapparater
Har du ännu inte hörapparater, skaffa ljudförstärkare till exempel hörlurar eller en liten högtalare att ha närmare örat. Att aktivera textning för hörselskadade på text-tv sidan 199 är också ett bra stöd.
Stolslinga
Telespole, en trådlös mottagare i hörapparater
Idag har nästan alla utprovade hörapparater en trådlös mottagare i sig, vilken kan ta mot ljud från ett hörhjälpmedel som är ansluten till en tv eller radio. För att använda teleslinga måste dina hörapparater ha en trådlös mottagare som heter telespole och aktiveras genom att sätta hörapparaten i ”T-läge”. Läs mer om teleslinga.
Stolslinga är det vanligaste hjälpmedlet för att höra tv/radio. I de flesta landsting kan du få en sådan av hörselvården, kontakta mottagningen där du fått dina hörapparater. En stolslinga består av en tunn kudde, som du lägger på fåtöljen/soffan där du sitter och en slingförstärkare som via en sladd kopplas till tv:n. För att lyssna på teleslingan sätter du hörapparaten på t-läge. Ljudet från tv:n går då direkt in i dina hörapparater, vilket ger bra ljudkvalitet. Du kan också reglera ljudstyrkan utan att besvära de du tittar på tv tillsammans med. Den allra enklaste varianten av ”traditionell teleslinga” är slingkudden. Hörapparatanvändare kan låna en slingkudde av hörselvården att koppla till tv:n i hemmet.
Att montera en slingkudde till tv:n
Fast teleslinga
För att uppfatta ljudet i fast teleslinga krävs T-läge i hörapparaterna.
Alla, ovasett hörapparatmärke, kan lyssna via teleslinga, så länge hörapparaten har T-läge.
Bor du i villa kan en fast teleslinga vara ett mycket bra alternativ. En större teleslinga kan överhöras av andra och passar därför inte i flerfamiljshus. En lite större slingförstärkare kopplas till tv:n och skickar ljudet vidare i en teleslinga som sätts upp utmed rummets väggar. Sen behöver du bara sätta hörapparaten i T-läge och kan i regel röra dig fritt i huset och höra radio/tv:n där du vill.
Trådlöst FM- eller IR-system
För att uppfatta ljudet via halsslinga krävs T-läge i hörapparaterna
Ett alternativ till en stolslinga är trådlöst FM-system (eller IR-system) för tv och radio. FM-systemet är lätt att installera och ljudet överförs via radiovågor från sändare kopplad till tv:n direkt till hörapparaten, via en halsslinga/mottagare som hänger runt halsen. Detta innebär att du kan röra dig fritt i bostaden.
Är det trådlösa systemet baserat på IR (infrarött) måste dock sändare och mottagare ”se” varandra, du kan alltså inte vara i ett annat rum och lyssna.
Dessa system finns även med vanliga hörlurar, för dig som ännu inte börjat använda hörapparater.
Streamers och tillbehör från hörapparattillverkaren
För att uppfatta ljudet från just din hörapparattillverkares tv-tillbehör – krävs att din hörapparat har en trådlös mottagare.
Idag har nästan alla utprovade hörapparater en trådlös mottagare i sig, vilken kan ta mot ljud från hörapparat-tillverkarens egna hörhjälpmedel/tillbehör. Den trådlösa mottagaren i hörapparaterna som aktivera genom ett knapptryck på hörapparaten förvandlar din hörapparater till trådlösa hörlurar. Har dina hörapparater en trådlös mottagare kan de gå att ansluta en liten sändare till tv:n som skickar ljudet trådlöst direkt till dina hörapparater.
Om du har ett mellanhjälpmedel (streamer) till din hörapparater, går det ofta att koppla en sändare i form av en liten box som kopplas till tv:n. Sändaren skickar skickar tv-ljudet till din streamer och sen vidare till dina hörapparater som förvandlas till ett par trådlösa hörlurar.
Om du är osäker på vilka tillbehör som finns till just dina hörapparater, ta upp det med din audionom. Audionom ska ta reda på vilka möjligheter dina hörapparater har. Det finns också flera webbaserade butiker för hörhjälpmedel som kan ge råd och säljer den här typen av hörhjälpmedel och tillbehör till hörapparater.
Du som ännu inte skaffat hörapparater
Istället för att höja volymen på tv:n, vilket kan störa omgivningen, finns det lösningar även utan hörapparater.
Högtalare
Anslut en mindre högtalare som du placerar där du sitter. Enkla högtalare finns att köpa i de flesta butiker som säljer produkter för radio, tv, datorer med mera.
Hörlurar som hörhjälpmedel
Ett annat alternativ är att ansluta trådlösa hörlurar som skickar ljudet från tv:n via FM eller IR. Denna typ av hörlurar finns att köpa hos återförsäljare av hörhjälpmedel.
Hörlurar som vanlig konsumentprodukt
Det finns också en uppsjö av hörlurar som kan anslutas till tv, radio och stereoanläggning. Sådana vanliga hörlurar kan i början av en hörselnedsättning vara ett bättre alternativ och ger bättre ljudkvalitet än än att höja ljudnivån på själva tv:n. Dessa vanliga hörlurar finns att köpa som vanliga konsumentprodukter hos de flesta butiker och återförsäljare som säljer produkter för radio, tv, datorer med mera.
Text-tv
Nästan alla tv-sändningar på svenska har undertexter på svenska för hörselskadade, aktivera text-tv på sidan 199.