Använder ni videos i er kommunikation?
”Alla kan texta!” är ett projekt för mer och bättre textning, som drivs av Hörselskadades Riksförbund (HRF) i samarbete med Funka Nu AB. Vi hjälper myndigheter, företag och organisationer hitta enkla metoder för textning, som gör att ni lever upp till tillgänglighetskrav – och får bättre genomslag. Läs mer om ”Alla kan texta!” och ta del av HRFs guide till hur du textar din video med autotextning.
I dag är det enkelt att texta! Tack vare autotextning baserad på AI-teknologi kan alla slå på automatisk textning i till exempel olika videomöten. När någon pratar i närheten av enhet med en text-app aktiverad kommer det som sägs som text på skärmen. Autotextning kan innehålla en del fel, men verktygen blir bättre ju mer de används.
Textningshjälpmedel vid samtal
Autotextning ger textstöd i realtid vid samtal, mobilsamtal, föreläsningar, videomöten med mera. När någon pratar i närheten av mobiltelefon, surfplatta eller dator där en text-app är aktiverad kommer det som sägs som text på skärmen. De flesta lösningarna består av en app som laddas ner i mobilen, men det finns också lösningar som än så länge bara fungerar på datorer.
Det är inte möjligt att ge en fullständig bild av vilka appar som finns och hur de fungerar – utbudet är svåröverskådligt och förändras snabbt. Vissa appar är gratis, andra kostar pengar och några finns bara tillgängliga som förskrivna hjälpmedel.
Autotextning på svenska i Teams och PowerPoint
Du som har Microsoftprogram på din dator har tillgång till bra autotextning live på svenska i både Teams och PowerPoint. Se till att du har svenska aktiverat som talspråk, annars blir det tokigt! Med live undertexter kan du även få översättning till textad svenska från andra större språk.
I Zoom finns livetextning endast på engelska. I de flesta program räcker det att gå till inställningar/åtgärder och välja aktivera live undertexter (på engelska: closed captioning). Ibland kan du behöva ändra språkinställningar så att programmet förstår att du pratar på svenska.
Automatisk textning som förskrivs som hjälpmedel:
Det finns två svenska automatiska textningslösningar som kan förskrivas som hjälpmedel av regionens hörselvård eller som arbetshjälpmedel av Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.
- Tera: App som gör att inkommande röstsamtal i realtid omvandlas till text. Laddas ner i mobilen. Den hörselskadade personen pratar på vanligt sätt men allt samtalspartnern säger textas i den hörselskadades app i mobilen. Appen kan även användas i samtal med en person i samma rum. Kan endast förskrivas som hjälpmedel.
- T-talk: App som kan användas för att med hjälp av mikrofon ta upp tal som i realtid omvandlas till text. Användningsområden kan vara t ex föreläsningar, samtal i bullriga miljöer. Kan förskrivas som hjälpmedel eller köpas privat.
Textning för hörselskadade
Gratis-appar
- Transkribera: App för Android-telefoner som i realtid omvandlar tal till text. Kan användas som stöd vid samtal, eller som textningsstöd när man lyssnar på radio eller andra ljudkällor. Laddas ner gratis på Google Play.
- Webcaptioner.com: Gratistjänst som körs i webbläsaren på datorn. Tal via datorns mikrofon eller extern mikrofon omvandlas till text. Texten kan sparas och redigeras. Kräver internetuppkoppling och fungerar bara med webbläsaren Chrome.
Ska du använda det i ett videomöte ska den som pratar/textas ha Web Captioner öppet i sin webbläsare och dela skärm med den som behöver textningen.
Diktafon är standard i mobiltelefoner och surfplattor
Både iOS och Andriod-enheter har inbyggd diktafon i tangentbordet. Klicka på mikrofonsymbolen när du använder tangentbordet i mobiltelefonen så aktiverar du dikteringsfunktionen. Kräver ingen nedladdning, det är bara att sätta igång. Det du säger syns i text i mobilens anteckningar till exempel.