Tar du ut hörapparaten när du ska svara i telefon? Har du ännu inte skaffat hörapparater? Har du hörapparater med telespole och/eller Bluetooth? Här kan du läsa om olika lösningar för uppfatta telefonsamtal bättre.
Telefonsamtal med hörapparater och hörhjälpmedel
Telefontips: Håll luren på rätt ställe!
Hörapparatens mikrofon på en bakom-örat-apparat sitter ovanför örat. Därför hör du inget om du håller luren mot hörselgången och har en tät insats/propp i örat. Du ska hålla telefonlurens högtalare mot själva hörapparatens mikrofon – då kommer du höra bättre!
Om du har hörapparater och lyssnar i telefon med hörapparatens vanliga mikrofonläge (M-läge), tänk på var hörapparatens mikrofon är placerad så du håller telefonluren på rätt ställe mot hörapparaten.
Fasta telefoner
För dig som har telespole (”T-läge”) i hörapparaten finns telefoner anpassade för hörapparatanvändare med teleslinga i luren. Du håller då i luren mot hörapparaten, som du sätter på T- eller MT-läge. Då går ljudet direkt in i hörapparaten, vilket gör att det hörs bättre.
På en del telefoner finns också möjlighet att koppla in en halsslinga (teleslinga), fördelen är att du kan lyssna med båda hörapparaterna samtidigt vilket ge en mycket bättre hörförståelse än att bara lyssna med ett öra.
Läs mer om teleslingor.
Mobiltelefoner
Läs mer här om att höra samtal i mobiltelefon med hörapparater.
Telefonsamtal för dig som ännu inte skaffat hörapparat
Kontakta Hörsellinjens rådgivare
Det finns många olika telefonlösningar och i slutändan är det individuellt vad du känner dig bekväm med för att uppfatta samtal. Kontakta gärna Hörsellinjens rådgivare om du är ute efter mer specifik information. Mejla eller 0771-888 000.
Fasta telefoner
Lurförstärkare
En lurförstärkare är ett hjälpmedel som kopplas till en vanlig, fast telefon, och som gör att du kan höja ljudstyrkan på samtalet. Det förbättrar alltså inte ljudkvaliteten, men gör att ljudet blir högre. Lurförstärkaren är en liten dosa som kopplas mellan telefonen och lursladden. Med en lurförstärkare kan du öka ljudstyrkan på samtalet med ungefär 30-40 decibel.
Fast telefon med extra förstärkning
Det finns fasta telefoner särskilt anpassade för personer med hörselnedsättning. Telefonerna har inbyggd volymkontroll med extra förstärkning av decibelnivån på ljudet i telefonen, både i luren och för ringsignalen. Dessa telefoner är ofta särskilt anpassade för äldre och har extra stora, tydliga knappar och reglage
Mobiltelefoner
En del personer med nedsatt hörsel tycker de hör bättre när de aktiverar högtalarfunktionen på mobiltelefonen.
Gå in mobiltelefonens inställningar och se om de finns ytterligare ljudanpassningar och volymmöjligheter under menyer som heter ”hjälpmedel”, ”tillgänglighet” eller liknande.
Alternativ telefoni, för dig som inte längre uppfattar tal
Begreppet ”Alternativ telefoni” innebär i regel texttelefoni eller videotelefoni. Videotelefoni passar bäst för teckenspråkiga. Smarta telefoner, surfplattor och program i datorn ersätter alltmer särskilda lösningar, som exempel texttelefoni, för fast telefoni i hemmet. Däremot krävs särskilda program för att det ska vara enkelt att använda förmedlingstjänsterna för den som inte hör.
Om du inte längre hör i telefon trots hörapparater och hörhjälpmedel ska du kontakta enheten för Alternativ telefoni i din region. Enheten finns inom hjälpmedelsenheten eller hörselvården. Här är kontaktuppgifter till hörselvården i din region.
Uppfatta att telefonen ringer
En del telefoner anpassade för hörselskadade har extra stark ringsignal samt att telefonen blinkar. Men för en del räcker inte det utan det krävs exempelvis vibrationer (taktila signaler) för att uppfatta att telefonen ringer i ett annat rum. Läs mer om att uppfatta telefonsignaler så hittar du fler möjligheter att uppmärksamma att telefonen ringer.