Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Här är 5 grundläggande råd till dig som funderar på att skaffa hörapparat. Och kom ihåg – prova alltid ut hörapparater hos en legitimerad audionom.

1. Olika hörapparater är "bäst" för olika personer
”Vilken hörapparat är bäst?” Svaret är att olika hörapparater passar olika bra för olika personer och olika hörselnedsättningar. För att kunna föreslå en hörapparat ska audionomen därför inte bara göra olika hörseltester, utan också samtala med dig om din livssituation, och väga ihop dina individuella behov och förutsättningar. Utifrån det kan audionomen föreslå vilka hörapparater hen tror skulle passa dig. Men valet av hörapparat är bara början. Hur audionomen sedan ställer in dina hörapparater är lika viktigt, eller kanske väl så viktigt, som valet av hörapparat. Det beror på att vi uppfattar ljud mycket olika och två personer med samma hörselkurva kan därför behöva olika inställningar. Inte minst har din livssituation stor betydelse – vad jobbar du med, är du barnvakt till barnbarnen, vad gör du på fritiden, har du tinnitus…?
2. Det viktigaste är hur DU hör med hörapparaten
Det är så lätt att stirra sig blind på hur en hörapparat ser ut, vad den kostar och hur ny modellen är. Men det viktigaste är ju faktiskt hur du hör med den!
Att hörapparaten lanserades för ett halvår sedan är inte avgörande för hur bra den är, utan det är hur audionomen anpassar hörapparaten utifrån just ditt öra och hörselgång, din hörsel och dina behov. Att en hörapparat är dyrare på den privata marknaden än hos regionen beror inte på att de hörapparaterna alltid är bättre utan att regionerna gör större upphandlingar och kan pressa priserna rejält; vid privat försäljning gäller fri prissättning samt moms. En hörapparat som kostar 10 000-15 000 kronor på en privat mottagning kan regionens hälso-och sjukvård upphandlat för ett par tusen. Regioner och privata mottagningar köper in hörapparater från samma hörapparatleverantörer verksamma i Sverige.
3. Prova dig fram – och våga fråga
Det är först när du har provat hörapparaterna i din vardag ett tag som du kan bedöma hur de fungerar. Har du svårt att höra ljusa röster? Blir det ekoeffekt ibland? Skriv ner hur du upplever ljudet i olika situationer och gå sedan tillbaka till audionomen för ytterligare justeringar av inställningarna. Räcker inte det kan du behöva prova andra hörapparatmodeller.
Det viktiga är att du har en bra dialog med audionomen och vågar ställa frågor om stort och smått. Tänk på audionomen som din personlige vägvisare på resan mot en bättre hörselsituation!
4. Ha realistiska förväntningar
Att skaffa hörapparater brukar innebära ett stort lyft i tillvaron för de allra flesta. Var beredd på att det kan ta lite tid att bli van vid den nya ljudbilden, men om hörapparaterna är rätt inställda så märker du snart att du uppfattar mycket mer av vad som sägs omkring dig – och blir mer delaktig i umgänget med andra. Förvänta dig bara inte att hörapparaterna ska ge dig ”normal” hörsel, för då kommer du att bli besviken. Hörapparater är små datorer som är jättebra på att förstärka ljud, men ingen hörapparat kan reparera skadade hörselceller, hur fantastisk den än är.
5. Kombinera mera – och glöm inte telespolen
Ofta räcker hörapparater inte riktigt till, du kan behöva kombinera med andra hjälpmedel för att höra telefonen, hänga med på möten och uppfatta dörrklockan. Du kan få hörapparater som kan ta mot ljudet trådlöst direkt från enheter med bluetooth som mobiltelefon eller från externa mikrofoner med hjälp av krypterad FM-överföring. Det är också viktigt att du har telespole (t-läge) i dina hörapparater. I en lokal med teleslinga – till exempel bio, teater, föreläsning i samlingssal med mera kan du då få ljudet trådlöst direkt in i dina hörapparater – klart och tydligt, utan störande omgivningsljud som fläktar, skrapande stolar eller andra människors sorl.