Om du behöver särskilda hjälpmedel för att utföra dina arbetsuppgifter kan försäkringskassan och/eller arbetsförmedlingen ge stöd till arbetshjälpmedel.
Vad du vinner på att skaffa arbetshjälpmedel
Nyheter från hrf.se
- Du kan lägga fokus på innehållet i vad arbetskamraterna säger istället för att lägga all energi på att uppfatta orden.
- Du undviker många jobbiga missförstånd.
- Du slipper ”dubbelarbeta” med att ständigt fråga om och kolla att du uppfattat rätt.
- Du blir mer delaktig på arbetsmöten. Och när du hänger med i diskussionerna vågar du förmodligen ta för dig mer och använda din kompetens fullt ut.
- Du känner dig tryggare och oroar dig mindre. Du slipper känna att varje telefonsamtal och varje möte är ett jobbigt hinder som du ska ta dig över.
- Du orkar mer. När du slipper anstränga dig för att höra hela dagen slipper du bli utmattad av en vanlig arbetsdag. Därmed orkar du med privatlivet och mår betydligt bättre.
- Jobbet blir roligare!
Vad är arbetshjälpmedel?
Hörapparatanvändare har rätt till arbetshjälpmedel i arbetslivet. Till exempel kommunikationssystem för att höra bättre på möten eller hjälpmedel för att höra bättre i telefon. Arbetshjälpmedel är hjälpmedel som en hörselskadad anställd behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Arbetsgivaren behöver inte alltid stå för dessa kostnader utan Försäkringskassan och även Arbetsförmedlingen kan ta kostnaderna för utredning och inköp.
Hur du skaffar arbetshjälpmedel och får expertråd
Om du har fått arbetshjälpmedel:
- Se till att din hemförsäkring omfattar dina arbetshjälpmedel.
- Arbetshjälpmedel skrivs av på fem år. Om du vill köpa loss utrustningen innan dess betalar du den kostnad som är kvar efter avskrivning.
- Om utrustningen går sönder går det att söka bidrag för reparation hos Försäkringskassan (gäller ej arbetshjälpmedel från arbetsförmedlingen).
Om du är:
Nyanställd (första 12 månaderna), projektanställd eller vikarie – vänd dig till Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen bekostar arbetshjälpmedel. Skriv in dig på din lokala arbetsförmedling, även om du har arbete. Be arbetsförmedlingen sätta dig i kontakt med arbetsförmedlingens hörselresurs. Hörselresursen hjälper dig att prova ut arbetshjälpmedel. Det är Arbetsförmedlingen som bekostar arbetsanpassningen. Att använda sig av Arbetsförmedlingen för att skaffa arbetshjälpmedel är en bra möjlighet, specialisterna på AF är audionomer och har koll på hörselnedsättning och hörteknik. De kan också att anlita konsulter som är specialister. Du kan även få konsulthjälp med ljudmiljön på arbetet.
Arbetsförmedlingens hörselresurs finns på sex ställen i landet. Hörselresursen är i första hand till för lokala arbetsförmedlingar som kommer i kontakt med hörselskadade arbetssökande/anställda första året. Enhetens specialister kan bland annat föreslå och ta fram arbetshjälpmedel och ge råd om anpassningar av ljudmiljön för en hörselskadad anställd. Prata med din handläggare så förmedlar hen en kontakt.
Anställd eller egen företagare – vänd dig till Försäkringskassan
Försäkringskassan bekostar arbetshjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen. Hos Försäkringskassan kan arbetsgivare söka bidrag för arbetsplatsanpassning, till exempel kommunikationssystem för sammanträdesrum och arbetslokaler.
Hos Försäkringskassan kan du som är hörselskadad söka bidrag för arbetshjälpmedel samt för utredning, det vill säga möjligheten att ta in en konsult, privat företag, med expertkunskap om hörhjälpmedel. Konsulten gör en arbetsplatsutredning och föreslår just den utrustning som du behöver på din arbetsplats. Ansökningshandlingar finns att ladda ner på www.fk.se. När ansökan är godkänd betalar Försäkringskassan konsultens arbete som dina arbetshjälpmedel.
Hörselvården är specialistvården för hörselskadade, och hit kan du få remiss hos till exempel företagshälsovården. Hörselvården provar i första hand ut hörapparater och kan ge råd om hjälpmedel till hemmet. Men när det gäller hjälpmedel för arbetet varierar stödet från landsting till landsting. I de flesta landsting kan hörselvårdens specialister (hörseltekniker, kurator, hörselpedagog eller audionom) ge information och hjälpa dig att söka pengar från Försäkringskassan samt beställa arbetshjälpmedel. Men i en del landsting erbjuder inte hörselvården sådant stöd. Kontakta Hörsellinjen för information om vad som gäller där just du bor.
Vilka har ansvaret för arbetshjälpmedel?
Ansvaret för arbetshjälpmedel är delat mellan olika parter.
Om du har svårt att höra på jobbet är det i första hand arbetsgivaren du ska vända dig till. Arbetsgivaren är ansvarig för att alla anställdas arbetsmiljö, även för dig som är hörselskadad. Det som inte arbetsgivaren kan stå för kan ofta Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen bistå med.
Försäkringskassan har ansvar för bidrag till arbetshjälpmedel som anställda och företagare med hörselnedsättning behöver för att kunna jobba.
Arbetsförmedlingen har ansvar för bidrag till arbetshjälpmedel till hörselskadade som är anställda första året, deltar i en arbetsmarknadsåtgärd eller har praktikplats. Den som är arbetslös och hörselskadad har rätt till stöd att klargöra yrkesförutsättningar, få vägledning till arbete, stöd att hitta praktikplats, hjälp med att starta eget bidrag med mera.
Landstingens hörselvård har ansvar för att hörselskadade får personliga hjälpmedel (i hemmet och på fritiden). I en del landsting kan de ge information om arbetshjälpmedel samt hjälpa till att göra en ansökan om arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan.